Kiakasztó félreértések vállalkozási alapfogalmakról – te is rosszul használod ezeket?

Sokan keresik annak az okát, hogy miért mennek tönkre szép sikerek várományosaként a vállalkozások. Sokan kutatják annak rejtélyét, hogy miért fekszik ki 5 cégből 4 már az első években, és miért nem lesz belőlük soha semmi, füstölgő romhalmazon kívül.

Sokan firtatják ezeket a témákat, mert nagyon okosan, szeretnék elkerülni a csapdákat a saját vállalkozásukkal. Ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben azok, akik jól informáltak és naprakészek akarnak lenni, mert azt kell látnom, hogy magukat szakértőnek kikiáltó marketingesek – akik a legtöbb kkv-t tudják elérni a kommunikációjukkal – is keverik a szezont a fazonnal.

A legtöbb tévhit, és alapvető definíciós deficit a három legeslegfontosabb vállalkozói képességet jellemzi, és azt kell, hogy mondjam, hogy ha ezekkel az alapokkal nincsenek tisztában a cégek, akkor nem érdemes azt várni a következő évtizedekben, hogy az 5:4-es arány (ötből négy már az első években tönkremegy) majd javulni fog.

A három legfontosabb skill a vállalkozásban

A három legfontosabb terület és képesség a vállalkozásodban, fontossági sorrendben a következők:

  • Értékesítés – ha nem adsz el, felesleges kommunikálni és marketingezni.
  • Marketing – hiába akarsz eladni, ha nincs kinek.
  • Kommunikáció – a kommunikáció a cégen belül is létfontosságú, de még önmagaddal kapcsolatban is! Például: hiába imádnak az idegenek a rajongói oldaladon, ha a fluktuációd 100%-os, mert nem értesz szót az embereiddel! Másik példa: hiába önigazolod magadnak a rossz döntéseidet nagyon választékosan, az attól még önbecsapás marad.

Ha nem ismered a marketing, a kommunikáció és az értékesítés pontos fogalmát, és hogy hol vannak ezeknek a peremterületei, akkor az lesz ennek következménye, hogy azt se tudod, hogy mit csinálsz.

 

De ha ezeket ráadásul még KEVERED is, akkor az a csodálatosnak nem nevezhető helyzet áll majd elő, hogy úgy mész tönkre, hogy közben még erőlködtél is.

Jó, ha tudod: ha értékesítés helyett marketingezel, ha kommunikáció helyett értékesítesz, ha marketing helyett kommunikálsz, akkor, mivel ezeknek a nagy halmazoknak van közös metszete, valami fog történni, csak messze nem az, aminek KELLENE történnie. Végtelen ideig fog haldokolni a vállalkozásod, ha olyan bután állsz ezekhez a témákhoz, mint azok a guruk, akik ezeket tanítják, és nyíltan félreértelmezik. A helyzet annyira fura egyébként, hogy bizonyos szakértőknél már a szándékos dezinformálást is fel lehet fedezni, tehát nem egyszerűen puszta tévedésről van szó, hanem szándékos félrevezetésről. (A többség egyébként egyszerűen csak nem érti, hogy mit beszél – ez is kommunikációs hiba.)

Csoda, hogy nem mennek úgy a dolgaid, ahogy mehetnének, mert rájuk hallgatsz, őket figyeled, nekik hiszel?

Tegyük végre rendbe, hogy mi micsoda, és azt fogod tapasztalni, hogy végre jó irányba indulnak el a dolgaid!

Definíciók következnek – öveket becsatolni!

 

Értékesítés

Értékesítés fogalma – az értékesítés az a tevékenység a vállalkozásodban, amikor a potenciális vevőjelölteket DÖNTÉSHELYZET elé állítod. Megveszi, vagy nem veszi? Feliratkozik, vagy nem iratkozik fel? Ezt választja, vagy azt választja? Az, hogy ezekhez a döntési pontokhoz juttatod el az embereket, az az értékesítés folyamata, és az a cselekvéssor, amit ezenközben végzel, az maga az értékesítés. Az értékesítés legfőbb eredménye A BEVÉTEL.

Marketing

Marketing fogalma – a marketing az a tevékenység, ami a tömegek mozgatását célozza. Konkrétan a tömegek terelgetése ide-oda, de nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is. Nemcsak egyik weboldalról a te weboldaladra, vagy egyik hirdetésből a boltodba mozgatod az embereket, hanem vertikálisan is, a veled való kapcsolatukban. Először a tömegek számára csak egy idegen vagy, aztán ha jó a marketinged, már ismerősként fognak köszönteni. A marketing mindig kampányokban gondolkodik, és tömegekben. Soha nem egyénekben. A marketing legfőbb eredménye az, hogy VAN KINEK ÉRTÉKESÍTENI.

Kommunikáció

Mondasz valamit valakinek – ez a kommunikáció. De ha nem mondasz semmit, az is lehet az :).

Kommunikáció fogalma – a kommunikáció információáramlás a közlő és a befogadó között. Ez a végtelenségig leegyszerűsített definíciója, és ezt érdemes használni, hogy semmi más ne zavarjon be. (5. osztályos általános iskolai tananyag egyébként.) A kommunikáció az információ továbbításának eszköze – más megközelítésben, kicsit már tovább gondolva. Nem egyenlő a marketinggel és nem egyenlő az értékesítéssel, hanem ezeknek hasznos kelléke. A kommunikáció legfőbb eredménye az adattovábbítás és befogadás ténye. Nem a bevétel és nem az, hogy van kinek eladni.

Ezekből kifolyólag, akkor, amikor az ún. guruk marketingről, értékesítésről és kommunikációról egyidejűleg beszélnek, ezeket a kifejezéseket egymás szinonimájaként alkalmazva, akkor két teendőd lehet: vagy sikítva elmenekülsz, vagy kérsz egy popcornt és tovább nézed a színjátékot.

Az nem lehet opció, hogy egy szavukat is elhiszed, mert akkor legalábbis az 5. osztályba vissza kellene ülnöd tanulni!

Az értékesítés nem egyenlő a marketinggel.

Az értékesítés nem egyenlő a kommunikációval.

A marketing nem egyenlő a kommunikációval.

 

Ezek közül egyik sem egyenlő a másikkal. Halmazok, amiknek van közös metszetük, de messze nem egyenlők egymással.

Tanuld meg akár csak azt, hogy mi nem egyenlő mivel – hogy semmi nem egyenlő semmi MÁSSAL 🙂 -, és máris előrébb jutsz, mint azok, akik csorgó nyállal még mindig a dezinformációnak hisznek.

Jó ébredést!

About vidirita

Vidi Rita, kezdő és újrakezdő vállalkozások stratégiai tanácsadója. Gondolkodásmód formáló tanácsokkal, ötletekkel, megoldásokkal, könyvek írásával, online tanfolyamok szervezésével foglalkozom, hogy Te sikeresebb lehess. 2013 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke vagyok, és persze a RitArt Academy nemzetközi projekt vezetője.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *