Hogyan lehetsz hiteles szakértő úgy, hogy még senki nem tudja rólad, hogy az vagy?

A sajnos nagyon fiatalon elhunyt Wermer András tartott egyszer egy előadást egy marketingkonferencián, 2009 környékén, amit minden résztvevő áhítattal hallgatott, köztük persze én is. András annyira átütő személyiség volt, hogy egyszerűen nem lehetett rá nem oda figyelni, és nekem még abban a szerencsében volt részem, hogy tanulhattam tőle.

Szokása volt előadás és konzultáció közben is, hogy kérdezett a közönségtől, és nem, nem válaszolta meg azonnal, hanem várta a bekiabálásokat, a válaszokat. Hagyta, hogy gondolkozz.

Az egyik ilyen kérdése az volt a konferencián, hogy „honnan fogja tudni bárki is, hogy piacvezető vagy?” – merthogy a piacvezetőség volt a téma. Gyakorlatilag senki nem volt a teremben, akiket fenyegetett volna a piacvezetőség „réme” akkoriban, de az előadás hatására igen sokak fordultak ezen cél felé!

Repkedtek a válaszok, és András mindegyikre legyintett, hogy „á, dehogy!”:

– A kimutatásokból!
– A piackutatásokból!
– A pénzügyi eredményekből!
Stb.-stb.

Körülbelül 20 bekiabálás után András megmondta a tutit:

– Onnan fogják tudni az emberek, hogy te vagy a piacvezető, hogy egyszerűen megmondod nekik.

Egyszerre nevettünk és hüledeztünk!

Hogymiiii??? Mi mondjuk meg a piacunknak, hogy mi vagyunk a piacvezetők? Hát de azt tudniuk kellene maguktól, nem? Végül is igen, ha gondolatolvasók…

De aztán pillanatok alatt összeállt a kép: mégis ki mondaná meg a piacomnak, hogy én vagyok a piacvezető? A konkurensem? Jó vicc. A Gazdasági és Verseny Hivatal? Még jobb vicc, már kacagok is. Az emberek egymás között tárgyalnák ki, hogy én lettem a piacvezető? Aha, szép álom…

Ha nem mondod meg, hogy piacvezető vagy, márpedig az vagy, akkor a kutya sem fogja rólad tudni, és ez által egy csomó piacvezetőnek járó előnyt nem tudsz kihasználni! Egyszerűen meg kell mondanod és kész, vagyis kommunikálnod kell. Nyilván csak akkor, ha ez a tényállás.

Ugyanez a helyzet a szakértőséggel.

Honnan fogják megtudni az emberek, hogy szakértő vagy?

Majd megálmodják, nem?
Vagy kiolvassák a csillagokból…
Vagy kikövetkeztetik a nap állásából.

Pofon egyszerű: meg kell MUTATNOD és el kell MONDANOD, hogy szakértő vagy.

Hogyan és hol?

Például írásban, és ezeken a csatornákon:

– Blogon.
– Facebookon.
– Interjúkban más blogokon.
– Rendszeres hírlevélben.
– Tévé-rádió vendégszereplésben, sajtómegjelenésben.
– Tanulmányokban.
– Konzultációkon.
– Esettörténetekben.
– Oktatóanyagokban.
– Előadásokon meghívott előadóként.
A saját szakértői könyvedben.

Ezen platformok mindegyikét úgy hívjuk, hogy „építi a szakértői imázsodat”. De nem ám úgy, hogy csak úgy vannak, kiteszed a fotódat, aztán elvégezted a feladatodat, hanem úgy, hogy rendszeresen megjelensz ezeken a felületeken. A blog, a Facebook, a saját hírleveled, az általad írt tanulmányok, a saját ügyfelekkel végzett konzultációk, az oktatóanyagaid, és a saját könyved mind-mind 100%-ig a saját hatásköröd alá tartoznak.

A más blogokon megjelenő interjúid, a tévé-rádió szereplés és sajtómegjelenés, és a meghívott előadóként való fellépés nem 100%-osan a te saját hatáskörödbe tartozó megjelenési formák, tehát NEM EZEKKEL kell elsősorban foglakoznod, hanem azokkal, amikre maximális ráhatásod van.

Egyszerűen el kell kezdeni: ki kell gondolni, hogy mi is érdekli a közönséget – a saját problémájuk biztosan érdekli őket! -, és aztán ezekről kell írni. Blogon, FB-on, tanulmányban, hírlevélben, a szakértői könyvedben.

Ki lehet hagyni ezeket a lépéseket persze, és várni a sült galambot, de akkor se azt nem fogod tudni elmondani magadról, hogy szakértő vagy, se azt, hogy piacvezető, ezt garantálom.

A hitelességet nem adják, hanem megdolgozol érte. 

Vidi Rita

 

About vidirita

Vidi Rita, kezdő és újrakezdő vállalkozások stratégiai tanácsadója. Gondolkodásmód formáló tanácsokkal, ötletekkel, megoldásokkal, könyvek írásával, online tanfolyamok szervezésével foglalkozom, hogy Te sikeresebb lehess. 2013 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke vagyok, és persze a RitArt Academy nemzetközi projekt vezetője.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *