Franchise-om legyen vagy saját cégbirodalmam?

A Starbucks alapítója, Howard Schulz írja le részletesen a “Sztárkávéház” című könyvében azt a gondolatmenetet, aminek folyamán és végén, rendszeresen, és újra és újra úgy döntött, hogy NEM franchise rendszerben fogja terjeszteni a cégét, hanem saját tulajdonban tartja az egyes egységeket.

Inkább befektetőket vont be – az első egység megnyitása utáni egységek nyitásához hónapokig semmi mást nem csinált, csak pénzért kilincselt, sokszor megalázkodva -, és adott nekik hatalmat a cégben, mintsem kiszolgáltatta volna a tudást és a gondolkodásmódot független vállalkozók számára. Ő abban hitt, hogy azt az értékrendet, amit létrehozott, és amit az első kávézója közvetít, csak az ő állandó és szoros felügyelete képes magas színvonalon tartani, nem mellesleg az új célokat is csak úgy tudja elérni, ha minden egy kézben összpontosul.

Ugyanakkor később el kellett ismernie, hogy franchise-t létrehozni valószínűleg ezerszer könnyebb lett volna, kevesebb munkával sokkal több profitra tehetett volna szert. Sok-sok év elteltével mégis kénytelen volt nyitni a franchise irányába, mert például repülőtereken nem nyithat bárki üzleteket, mint ahogy a világ minden zugába is igen nehéz eljutnia egyetlen szűk – bármilyen bőséges erőforrásokkal is rendelkező – kis csoportnak.

Mikor jó a saját cégbirodalom?

Amikor üzleted van, ahol eladsz, akkor könnyű eldönteni, hogy vállalod-e az újabb egység megnyitását, vagy pénzért átadod-e másnak a lehetőséget franchise rendszerben, közben annak is részesülve a javaiból.

Ha nem akarod letarolni az egész országot, hanem csak egy szűk területre akarsz fókuszálni – pl. egy vidéki nagyvárosban 2-3 bolttal -, akkor nincs szükséged franchise-ra, az is jó, ha te tartod kézben a három boltodat, de azt azért tudni kell, hogy már egy bolt felügyelete is a rémálom kategória lehet, főleg, ha sikerül felvenned bolti szarkát eladónak… Ha három boltod van, legalább háromszorozódik a kockázat.

Egy boltot könnyű duplikálni, akár te akarod csinálni, akár valaki másnak adod át a titkokat, de fontos kiemelni, hogy a boltfranchise-ok leginkább a termék nagykereskedelem céljából jönnek létre! Tehát minden franchise-partnerük egyben leginkább a kiskereskedelmi felvásárló egységük is. Tehát sok-sok franchise leginkább csak látszat franchise, mert leginkább termékforgalmazó hálózat, egy kis plusszal (plusz arculati elemek, marketing támogatás, üzleti tanácsok, stb.)

Hogy működnek általában?

A nagykereskedő – gyártó – létrehoz egy kiskereskedelmi egységet, teszteli a bolti értékesítést, majd kidolgozza rá a franchise-rendszert, és azt vonzóvá teszi független vállalkozások számára. Ezek után gyakran már azt az egy kiskereskedelmi egységet is eladják – átadják működtetésre – franchise partnernek, hiszen számukra a pénzt a nagykereskedelem hozza leginkább!

Franchise

Franchise

A cégbirodalom – egyetlen egység, jól felépített hierarchiával – jó megoldásnak tűnhet olyan esetekben, mint amilyenben te is vagy: te vagy az arca, lelke, motorja a vállalkozásnak, és a növekedést úgy oldod meg, hogy embereket veszel fel különböző területek (osztályok) irányítására, és maximum olyan embereket képzel ki magad “alá”, akik csak a töredékét tudják annak, mint amit te tudsz.

De ez – az én tapasztalatom szerint – nagyon nehezen járható út.

Ugyanis óriási a kérdés: KI-MI HOZZA A VEVŐKET?

A tudatos marketingtevékenység, aminek eleinte biztosan te vagy a közepén, és amikor már nem bírod a hajtást, akkor kiszervezed.

Ami óriási hiba lenne, soha ne kövesd el!

Az utóbbi 4-5 évben óriási lendületből fantasztikus eredményeket elérő cégek vezetői két dolgot mondhatnak el magukról: nem adták ki a kezükből a stratégiát, és nem adták ki a kezükből a marketinget.

Lehet, hogy felvettek asszisztenseket, de a döntés, a stratégia, és a marketing mindvégig megmaradt a tulajdonos kezében. Erre kiváló példa a Mannaszappan.

Lehet nagyon nagyra fejlődni, de azt el lehet felejteni, hogy majd valaki csinálja helyetted a húzós dolgokat, és leveszi a válladról a döntések terheit. Leveheti, csak azt nem fogod később magadnak megköszönni.

A saját cégbirodalom – klasszikus céghierarchia – további árnyoldala egy tanácsadó vállalkozás esetében, hogy ha hozzáférhetőnek tűnik a szellemi anya/atya – tehát te, mint főtanácsadó ott vagy a csúcson -, akkor az alattad lévő tanácsadók ereje irtózatosan erodálódik a te jelenléteddel, mert amíg a forrás elérhető, addig senki nem akar a csapról inni…

Folytatása következik….

About vidirita

Vidi Rita, kezdő és újrakezdő vállalkozások stratégiai tanácsadója. Gondolkodásmód formáló tanácsokkal, ötletekkel, megoldásokkal, könyvek írásával, online tanfolyamok szervezésével foglalkozom, hogy Te sikeresebb lehess. 2013 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke vagyok, és persze a RitArt Academy nemzetközi projekt vezetője.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *