Vidi Rita

Vidi Rita

Vidi Rita

Vidi Rita vagyok, a kezdő és feltörekvő vállalkozások stratégiai tanácsadója, nem mellékesen író. A jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamok létrehozója, a RitArt Academy alapítója, a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási és Nevelési Alapítvány kuratóriumi elnöke, és persze még sok minden más is.

Már annyi mindennel foglalkoztam, hogy bár hadilábon állok az évszámokkal, de úgy gondoltam, nem ártana összeszedni lépésről-lépésre az eddigi “munkásságomat”, bár mindig igyekszem magam Konfuciusz azon elvéhez tartani magam, mely szerint “Ha szereted, amit csinálsz, egy napos sem kell dolgoznod.” A munka sosem munka számomra, hanem maga az ÉLET.

De azért össze lehet rendezgetni, hogy mikor mit csináltam:

1993-2005 alkalmazott, minőségbiztosítási tanácsadó, Six Sigma Green Belt
2005-2007 kizárólag ANYA 🙂
2007 – Vírus Kommandó Bt. alapítása (közös vállalkozás a férjemmel), számítástechnikai szerviz indítása, ingyenes oktatóanyagok készítése, Vírus Kommandó Blog
2008- az első rendszeres eladásaim a neten, számítástechnikai témákban
2008-2009- rizsanelkul.hu projekt közösen Vida Ágival, egy új cég alapítása, számítástechnikai bolt nyitása
2009- HősNők.hu alapítása, időgazdálkodási könyv írása, nőknek: Hagyd a dagadt ruhát másra!,
2010- Újabb könyv írása – Hogyan váltsuk valóra vágyainkat? – első szabadáras tanfolyam elindítása, Minerva Capitoliuma magazin elindítása (8 hónapot élt nyomtatásban, 2015 márciusa óta online elérhető – Minerva Capitoliuma
2011- Második szabadáras tanfolyam elindítása, gyermekvárás, MaVan Egyesület alapítás
2012- Év elején gyerekszülés, májusig kizárólag babázás, MaVan szervezkedések, tanfolyamok továbbfejlesztése, Szabadáras Franchise létrehozása
2013- Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamok beindítása, az Író Születik program kidolgozása, első regény elkezdése
2013 április- Partnerprogram beindítása a jobb agyféltekés tanfolyamokhoz.
2013 szeptember – Megjelenik a harmadik könyvem, Így szeresd a tehetséget! címmel
2013 október – a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Alapítványi elnöki tisztségének elfogadása, ezzel a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola fenntartó elnöke lettem.
2013 december 6. – Év Vállalkozója jelöltség és díj
2014-es év: RitArt trénerek képzése és az általuk vezetett első tréningek
2014 november – Írni bárki tud című könyv megjelenése, a jobb agyféltekés kreatív írásról – a könyvet lényegében gipszben feküdve, összecsavarozott lábbal írtam. 🙂
2015 év első fele: A RitArt Franchise előkészítése, megalapozása, elindítása, Minerva online kiadása, havonta egy tematikus számmal.
2015 nyara- Az utolsó általam vezetett jobb agyféltekés tréningek vezetése – augusztus -, visszavonulásom előkészítése kizárólag a stratégiai szekcióba.
Ezzel egyidejűleg elindul a Perpetuum Mobile Protokoll projekt, amely már kizárólag vállalkozói stratégiával foglalkozik.
2015 szeptember – Teller Ágnes vezetésével elindul az első RitArt Academy Oktatóstúdió Franchise keretében szervezett Író születik képzés
2015 ősze – Ágival együttműködve kialakítjuk a MeseVarázsló és TörténetMester – szintén jobb agyféltekés kreatív írás – képzéseket, melyek egy naposak, de nem kevésbé intenzívek, mint az Író születik. Ugyanekkor Pekkel Edina a RitArt Minőség Franchise keretében megtartja első jobb agyféltekés orosz tanfolyamát.
2016 eleje – Pohl Andrea Betti elkezdi szervezni a jobb agyféltekés masszázs képzéseit
2016 tavasz – A RitArt Copywriting és a RitArt BlogZone indulása

Így látszik igazán, hogy nincs olyan év, hogy ne kezdenék valami újba, miközben folytatom a régit is, ráadásul a felsorolásban csak azok a projektek vannak, amikben tevékenyen részt vettem és hosszú távúak, ezért a listát körülbelül háromszor ilyen hosszúnak kell elképzelni, illetve az ügyfeleim sikereit meg szerencsére kilométer hosszúnak 🙂

Örök kérdés velem kapcsolatban: Rita, neked ennyi mindenre hogyan van időd?
Erre két válaszom van: mivel az, amit éppen csinálok az életem szerves része, ezért nincs olyan, hogy “hogyan szakítsak erre időt”, mert egyszerűen az van kiemelt helyen az életemben, ami éppen aktuálisan foglalkoztat. Nincs olyan, hogy nincs idő.
A másik válaszom: megírtam könyvben 🙂

Vezetői mottóm: Ha vezető vagy, de senki nem követ, akkor csak sétálni mentél.
Nem az a fajta ember vagyok, aki berohan a tömeg közepére, elkiáltja magát, hogy “ELŐRE”, aztán nekiáll a körmét piszkálni, amíg a többiek elvégzik a munka oroszlánrészét. Inkább az a fajta ember vagyok, aki azt mondja: UTÁNAM, és aki jön, az jön, aki nem jön, az ott marad…

Mindig az érdekelt, és most is leginkább az foglalkoztat, hogy mi hajtja az embereket, és milyen mechanizmusok húzódnak meg bizonyos dolgok, események, összetett rendszerek mögött.
Ezt még véletlenül se úgy képzeld el, hogy naphosszat meditálok a kertben, hogy “vajon mi van ez mögött”, hanem úgy képzeld el, hogy állandóan tanulok-viszonyítok-alkalmazok. Mindent kontextusba helyezek, mindent viszonyítok valami olyasmihez, amihez látszólag semmi köze, mert így kiderülnek olyan összefüggések, amik csak sok-sok csavar és csomó kicsavarásán és kibogozásán túl kerülnek napvilágra, és amely összefüggésekhez csak kevesen jutnak el.

Bár nagyon elcsépeltnek hangozhat, de hiszek az emberekben. Jobban mondva az emberi elme határtalanságában és csodájában. Abban, hogy ha valaki veszi magának a fáradtságot és GONDOLKODIK, az előtt nincsenek akadályok.
A gondolkodáson ne a bal agyfélteke parttalan agyalását értsd, hanem azt, hogy mindkét agyfélteke pörög: a bal használja a logikai képességét, a jobb használja az intuíciót, a kreativitást, és “ezek” ketten összedolgoznak.

Hiszek abban, hogy az elménk zombi üzemmódú vegetálásánál már egy kicsivel magasabb szinten való használata jobbá teszi a világot. Persze, ez nagyon sokak számára túlságosan fárasztó, de pont azért vállaltam el egy alapítványi iskola fenntartói teendőit, mert abban is hiszek, hogy ha a gyerekeink kreativitását egyszerűen csak nem tüntetjük el a túlterhelő, túlstresszelő oktatási rendszerünkkel, akkor a világ egy jobb hely lesz!

Már nem tudom miért, meg hogyan alakult, de szívem csücskei az induló, és éppen feltörekvő vállalkozások. Talán azért van ez így, mert én magam látens vállalkozó voltam körülbelül 15 évig: csak csodáltam azokat, akik bele mertek vágni kereskedésbe, bútorok gyártásába, kecskék tartásába, illetve bármibe, ami túlmutat a napi “melóba megyek, és alig várom, hogy végre hazaérjek, és hagyjon mindenki lógva” mókuskeréken, de én magam elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha a vállalkozás gyönyörűségében legyen részem, pedig ebben nőttem fel…

Az akkori körülményeim elképzelhetetlenné tették számomra, hogy valaha is kitörjek az alkalmazotti létből, de sosem adtam fel.

Az első vállalkozós napjaim úgy teltek leginkább, hogy a reggeli és délutáni, kisfiammal folytatott órákon át tartó sétáink alatt – ő akkor volt alig egy éves – azt figyeltem, hogy mintha a nap is szebben sütne… Mintha a madarak is hangosabban és hevesebben csivitelnének. Mintha a fű zöldje és az ég kékje élénkebbek lennének. Május volt, napsütés, boldogság, vállalkozás!

Tudod, ez tényleg az, amikor sok-sok évnyi vargabetű után végre a helyeden vagy. És az annyira kényelmes számodra, mint semmi más. Olyankor nem léteznek olyan gondolatok, hogy “jaj, hát ez kívül van a komfortzónámon”, hanem csak az van, hogy “jé, hova lett a komfortzónám?”. Minden otthonos, minden a sajátod, minden TE vagy.

Ez az, amikor végre az életed küldetését csinálod.

Hiszek a feszített célokban, a nagy tervekben, a világmegváltó gondolatokban. Ha te is ilyen vagy, jóban leszünk. 🙂

Kedvenc témáim, amikkel mindennél előbb szeretek foglalkozni: jobb agyféltekés módszerek, vállalkozás indítás (na, nem a jogi meg könyvelési része, hanem a STRATÉGIA), üzlet indítás, új projektek, stratégiai gondolkodásmód, folyamatfejlesztés és szabályozás, siker, célok helyes kitűzése és megvalósítása, az anyagi gazdagodás (mert a pénz csak a szegényeknél tabu), időgazdálkodás, hatékonyság és persze szövegírás.

Az utánunk jövő generációk sikerének mintáját a mi sikereink – vagy sikertelenségeink – adják meg.
Ha azt gondoltad, hogy nem vagy felelős a jövő generáció sikeréért, tévedtél.

Minden pillanatban azon dolgozom, hogy siker mindenki életének része legyen. Valódi sikerek, valódi eredményekkel. Ez ez életfeladatom.

Itt is találkozhattál velem:

Vidi Rita a médiában

7 Comments

 1. Kedves Rita!

  Sehol sem találom a hogyan keressünk plusz pénzt című cikkedet, amiről a hogyan sporoljunk meg 20 ezret című cikkedben tettél említést.segítenél?

  Köszönöm
  Natasa

 2. Kedves Natasa!
  A “Hogyan keressünk plusz pénzt?” című tanulmány a fizetős anyagunk része: azok kapták meg, akik részt vettek a pénzügyi szemináriumunkon – több más anyaggal együtt. Ezek között az anyagok között volt a spórolós tanulmány, de azt ki tudtam ragadni, és önmagában is kerek egészként állja meg a helyét.

  Ahhoz, hogy plusz pénzt tudjunk keresni, szükség van pénzügyi intelligenciára is. Ezért azt az anyagot nem tudom odaadni csak úgy, önmagában, mert nem lenne értelme(s).

  Azt találtuk ki, hogy hamarosan mindenki számára elérhetővé tesszük egyben a komplett pénzügyi képzésünket, nagyon-nagyon-nagyon kedvezményes áron.
  Kis türelmet kérek, és hamarosan megkapja mindenki a infót, hogy hogyan juthat hozzá a komplett anyaghoz.

 3. Kedves Vidi Rita!

  Benyovszky Réka vagyok, a Tv2 egyik szerkesztője. szeretnék veled egy interjút csinálni, de nem találok hozzád elérhetőséget…
  Meg tudnád adni a telefonszámod?
  Köszönettel
  reka0506@yahoo.com
  20/3667112

 4. Kedves Réka!
  Köszönöm a megkeresést, írtam e-mailt!

 5. Rita !
  Nagyon jó témájú előadásaid vannak, de minden 60 napos tanfolyam után kell időt adni a hallgatóságnak, hogy feldolgozzák az új ismereteket., ezért
  én például egy fontos tanfolyami témát akár egy évig is hjajlandó vagyok feldolgozni, kiértékelni az eredményt,hogy mit ér nálam a gyakorlatban, a saját tapasztalataim által.

 6. Kedves Rita! Nagyon sok sikert és gazdag 2014-es évet kívánok!

 7. Pingback: Írni bárki tud / jobb agyféltekés kreatív írás Vidi Ritával | feeling magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *