5+1 hasznos tipp videókészítéshez

ritartszovegirasbanner

Néhány évvel ezelőtt robbanásszerű terjedésnek indultak az úgynevezett beszélőfejes videók, amikben egy-egy szakértő taglalja az éppen aktuális témát. Ez nagyon hasznos megoldás mind a megszólaló, mind a néző számára, hiszen egy-egy jól sikerült közvetítés már-már tökéletesen visszaadja a személyes tanácsadás, vagy személyes előadás érzetét.

De azért, ha bénák vagyunk, akkor nagyban lehet rontani a néző számára az élményt!

Íme a leghasznosabb tippek, amiket az évek során már többször is kipróbáltam közvetítéshez és videókészítéshez, és másoknál is bevált.

1.)    Közvetlenül a kamera lencséje mellé ragaszd fel egy szeretted kicsi fotóját, és amikor beszélsz, nézd a képet, mintha hozzá szólnál közvetlenül! Profik és tapasztaltak természetesen nem szorulnak erre a mankóra, nemes egyszerűséggel bele lehet nézni a kamerába is, de csak az tudja, hogy ez milyen nehéz feladat, aki már próbálta ezt a műfajt!

2.)    Ne csak a fejed látsszon! Nyugodtan látszódhatsz a képen akár derékig is, sokkal komfortosabb érzete lesz a nézőnek, ha nem csak az arcodat látja, hanem a testtartásodat, a gesztusaidat, a kezedet, stb., ez nagyban növeli a nézői élményt. Állítsd be úgy a kamera távolságot, ülj olyan messzire a kamerától, hogy az arcod ne töltse ki a képernyő nagy részét!

3.)    Pakolj össze a hátad mögött, vagy válassz valami homogén hátteret, pl. üres falat! Nincs borzasztóbb annál, mint mikor szakértőként akarsz feltűnni, és kupi van a hátad mögött. Ezek után senki nem téged fog nézni, és nem a mondandódra fog figyelni, hanem azon fognak agyalni, hogy vajon az egész lakás így néz ki nálatok? Vigyázat! A látszólagos rend is rendetlenségnek nézhet ki egy idegen betekintő számára! Hiába raksz rendet, biztos lesz, aki megbotránkozik, szóval a legjobb, ha egy fal elé ülsz.

4.)    Sminkelj! A webkamerák nem alkalmasak arra, hogy tökéletes képet adjanak vissza, és nagyon drasztikusan mélyítik a barázdákat az arcodon, illetve a karikákat a szemed alatt. Szóval egy kis alapozó, egy kis szempillafesték, egy kis szájfény sosem árt! Ne akarj betegnek kinézni a képernyőn, nem éri meg! (Ha tévébe mész interjúra ott konkrétan bevakolják az ember arcát tonnányi alapozóval, és úgy kifestenek, hogy anyukád sem ismerne rád. De mégis ezerszer jobban nézel ki a képernyőn, mint az utcán ;))
vállalkozást tervezőknek

5.)    Világítsd be magad! A fény kulcsfontosságú jelentőséggel bír a felvétel minőségét illetően, úgyhogy nyugodtan hordd egy kupacba az összes kis lámpát a lakásban, és világítsd szembe magad! Teszteld le, hogy nézel ki a legjobban, hogyan lesz kevésbé beteges színe az arcodnak, stb.

+1.) Ne hajolj rá a mikrofonra! Állítsd be úgy a mikrofon érzékenységét, hogy kényelmesen hátra tudj dőlni, vagy tudj közben helyezkedni. Ha kényelmetlenül ülsz, az előbb-utóbb megjelenik a mondanivalódban is…

Összegezve: a videókészítésnek pillanatok alatt neki lehet kezdeni, de ha rászánsz egy fél órát az előkészületekre, akkor számodra is öröm lesz majd visszanézni, a nézői élményindexről meg már nem is beszélek!

Jó videókészítést!

About vidirita

Vidi Rita, kezdő és újrakezdő vállalkozások stratégiai tanácsadója. Gondolkodásmód formáló tanácsokkal, ötletekkel, megoldásokkal, könyvek írásával, online tanfolyamok szervezésével foglalkozom, hogy Te sikeresebb lehess. 2013 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke vagyok, és persze a RitArt Academy nemzetközi projekt vezetője.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *